Project Description
CZYM JEST NIETOLERANCJA POKARMOWA?
Nietolerancja pokarmowa to niepożądana reakcją organizmu na spożywany pokarm. Jej objawy są bardzo różnorodne, często nietypowe, co wynika z mechanizmu reakcji pokarmowo-specyficznych IgG. Dolegliwości mogą dotyczyć różnych układów jednocześnie, natomiast aż 50% przypadków manifestuje się ze strony układu pokarmowego: wzdęcia, biegunki, zaparcia, uczucie ciężkości, zgaga, bóle brzucha, mdłości mogą świadczyć o zaburzeniach funkcji jelita. Układ pokarmowy jako pierwszy ma kontakt ze składnikami pokarmowymi. Rolą jelit jako elementu układu odpornościowego jest rozpoznanie, które składniki dostarczane do organizmu są bezpieczne, a które stanowią dla niego zagrożenie. Jeśli na skutek różnych czynników środowiskowych (leki, przetworzona żywność, stres) dojdzie do zaburzenia prawidłowej funkcji jelita, pewne składniki pokarmowe w sposób niekontrolowany mogą przedostawać się do organizmu, stymulując powstawanie nietolerancji pokarmowej, która jest źródłem stanu zapalnego. Poważną konsekwencją stanu zapalnego w jelicie może być zespół złego wchłaniania, a osoby nim dotknięte są narażone na niedobór składników mineralnych i witamin, pomimo że ich dieta jest prawidłowo zbilansowana.
KIEDY WARTO WYKONAĆ TEST?
Ponieważ nietolerancja pokarmowa dotyczy różnych układów jednocześnie, wskazaniem do wykonania testu są długotrwale utrzymujące się objawy ze strony:
- układu pokarmowego: problemy jelitowe, wzdęcia, biegunki, zaparcia, nudności, wymioty, skurcze, zespół złego wchłaniania, zespół drażliwego jelita (IBS)
- problemy skórne: atopowe zapalenie skóry, egzema, sucha skóra, świąd skóry, łuszczyca
- układu nerwowego: bóle głowy, migreny, depresja, lęki, zespół przewlekłego zmęczenia, nadmierne pobudzenie, bezsenność, autyzm, ADHD i inne zaburzenia sensoryczne
- układu oddechowego: astma, nieżyt nosa, nawracające infekcje, zapalenia zatok, oskrzeli, alergia na kurz i sierść
- choroby autoimmunologiczne: choroba hashimoto, reumatoidalne zapalenia stawów, celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejąca zapalenie jelita grubego, cukrzyca typu I, łuszczyca,
- układu hormonalnego: nadwaga i otyłość, zatrzymywanie wody i obrzęki, insulinooporność, hyperkortyzolemia, hyperprolaktynemia, problemy z poczęciem i utrzymaniem ciąży, niedoczynność i nadczynnośc tarczycy.
JAKI TEST WYBRAĆ?
Badanie nietolerancji pokarmowej polega na pomiarze specyficznych pokarmowo IgG za pomocą nowoczesnych narzędzi o wysokiej wartości diagnostycznej. Test nietolerancji pokarmowej wskaże produkty, które mogą być przyczyną twoich dolegliwości. Metoda ELISA jest metodą powszechnie stosowaną w immunodiagnostyce. Pozwala na wykrycie i oszacowanie stężenia badanego białka (np. antygenu lub przeciwciał) we krwi pacjenta poprzez użycie odpowiednich przeciwciał monoklonalnych. Metoda ta charakteryzuje się wysoką czułością, swoistością i powtarzalnością wyników. Jest łatwa do wystandaryzowania. Masz do wyboru panele, które obejmują szeroki zakres produktów: zarówno te powszechnie spożywane w tradycyjnej, polskiej kuchni, jak pochodzące z różnych regionów świata. Każdy panel zawiera produkty najczęściej wywołujące reakcję.
Podstawowy panel pokarmowy FoodDetective™ Professional zawiera łącznie 59 składników pokarmowych. Jest to badanie ambulatoryjne wykonywane w gabinecie.
- Test spełnia standardy wyrobów medycznych do diagnostyki in vitro (IVDD98/79EC),
- Wystarcza niewielka ilość materiału (50 μl krwi włośniczkowej – z palca),
- Szybki i łatwy w odczytaniu wynik (w ciągu 40 minut),
- Wysoka czułość, swoistość i dokładność zapewniają wiarygodność wyniku testu,
- Dobrze dobrany panel antygenów (59 produktów),
Badane alergeny w Food Detective:
NABIAŁ: mleko, jaja (całe)
PRODUKTY ZBOŻOWE: pszenica, pszenica durum, owies, żyto, gluten, kukurydza, ryż
ORZECHY: migdały, orzechy brazylijskie, nerkowce, włoskie
ROŚLINY STRĄCZKOWE: groch, fasola, soczewica, orzechy ziemne, soja
DRÓB I MIĘSO: kurczak, wieprzowina, wołowina, jagnięcina
RYBY I OWOCE MORZA: pstrąg, łupacz, płastuga, dorsz, łosoś, tuńczyk, krewetki (2 rodzaje), krab, homar, małże,
WARZYWA: brokuły, kapusta, por, seler, marchew, ziemniak, ogórek, papryka (żółta, czerwona, zielona), pomidor.
OWOCE: grejfrut, pomarańcza, cytryna, melon, arbuz, jabłko, truskawka, porzeczka, oliwki
INNE: kakao, herbata, drożdże piekarnicze i piwowarskie, grzyby, imbir, czosnek.
Czas trwania wizyty z konsultacją dietetyczną ok. 60 min
Czas trwania wizyty bez konsultacji dietetycznej 15 min
Pozostałe panele FoodTest40, FoodPrint80, FoodTest110, FoodPrint120, FoodPrint160VEGETARIAN, FoodPrint220+ warto wykonać gdy:
- potrzebujemy bardziej szczegółowych informacji np. czy uczula nas białko czy żółtko jaja (wszystkie panele oprócz Food Detective),
- dieta obejmuje zdecydowanie szerszą grupę produktów(panele 80,110,120, 160V, 220+),
- zdiagnozowane są choroby autoimmunologiczne lub inne przewlekłe schorzenia.
LISTA BADANYCH ALERGENÓW W POSZCZEGÓLNYCH PANELACH
Czas wykonania badania – kilka minut: wywiad + pobranie krwi z palca
Czas oczekiwania na wynik ok. 10 dni roboczych
Badane Alergeny plik do pobrania:
Opcje dodatkowe:
Konsultacja dietetyczna do każdego testu + 50 zł
Indywidualny plan żywieniowy eliminujący nietolerowane pokarmy + 150 zł
JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO BADANIA?
Krew można pobierać o każdej porze dnia, nie potrzeba być na czczo, nie należy odstawiać przyjmowanych leków. Przed pobraniem próbki krwi należy jedynie dobrze nawodnić organizm.
Leki mogące wpływać na wynik testu to np. duże dawki leków sterydowych, radio- i chemioterapia. W przypadku wątpliwości skontaktuj się z lekarzem.